Gáztűzhelyek

Vásárlási tippek

Oldalunkat végigjárva végigvettük a gáztűzhelyek legfontosabb tulajdonságait, működését, illetve mindazokat a kritériumokat és lehetőségeket, amik egy jó gáztűzhely megismerése előtt végig kell gondolni. Ezek után Ön joggal teheti fel nekünk a kérdést, most akkor kapok gáztűzhelyemhez vásárlási tippet, vagy sem? :)

Önnek ebben a kérdésfeltevésben pontosan igaza van, értékes tippeket konkrét márka rábeszélése nélkül kell adni, a saját használat és igények ismeretében. Vegyük hát sorra mindazokat a tippeket, szempontokat, melyek a jó gáztűzhely kiválasztásához fognak vezetni.

A konyha berendezése és használata nagyban befolyásolja a gáztűzhely kiválasztását.

  • Ha valaki egyedül és csak ritkábban főz, akkor a kétégős, kis kompakt gáztűzhely változat is elegendő lehet, hiszen a sütőt sem biztos, hogy használná. Az alacsony költségeket tovább faraghatja, ha sütő nélkül, csak gáz főzőlapot vesz és építtet be.
  • Ahol családi főzés van, ott a gáztűzhely sütővel együtt nem luxus. kapható három és négyégős változat, melynek rózsái eltérő méretűek. Ezt egy családi, vendégeskedési főzőcskézés során nagyon jól ki is lehet használni. A rózsák átmérője mindig a láng erejét is jelzi, így erre is érdemes figyelmet fordítani.

Tipp: Sok háziasszony számára a kombinált tűzhely a kedvenc, hiszen légkeveréses sütőjében többféle étel együtt is megsül, illetve grillezhet is. Azt kell mondanunk, hogy ilyen esetben a legjobb tipp az, amit a ház asszonya mond, hiszen ő fogja használni nap mint nap a gáztűzhelyet.

Tipp: ha nem vagyunk ennek ellenére sem biztosak, inkább azt a gáztűzhelyet válasszuk, amiben több funkció található, mert ha megismerjük, lehet, hogy megkedveljük, ha meg csak az alapot vesszük, később kesereghetünk, hogy nekünk miért nem idejében jutott eszünkbe?

Beépített, vagy szabadon álló gáztűzhelyt válasszunk?

Ha a szerelő szemszögéből nézzük, akkor szabadon álló (úgy tudom könyebb szerelni, javítani). Ha a háziak kényelme az elsődleges szempont, valamint a konyha esztétikája, akkor a beépített gáztűzhely típusok jobban belesimulnak a bútorzatba, jobban lehet az elhelyezésükkel variálni, akár sarokkivitelűt is választhatunk.

Tipp: Egy amerikai konyhás nappaliban, ahol a konyhabútor esztétikája fontos mindenképpen a beépített dizájnos gáztűzhelyeket javaslom.

Végezetül néhány akciókkal kapcsoltatos tipp

Az akciókkal nem árt résen lenni, hiszen akinek csak az ár az elsődleges szempont az gyakran beugrik egy olyan ajánlatnak, amivel hosszútávon nem is biztos, hogy jól jár. Hiába a csilivili gáztűzhely készüléken az akciós tábla, az a tippünk, hogy nem szabad mindjárt ugrani. Nézzük meg, milyen gyártmányról van szó, milyen gáztűzhely típussal van dolgunk. Valami olcsó távolkeleti holmiért, melyhez tartalék alkatrészt csak hetek alatt lehet beszerezni, és a mi a garanciális idő után két héttel tönkremegy? Vagy gáztűzhelyünk minőségi anyagokból, megbízható gyártótól származik, és saját márkaszervize van? Ha a megbízhatóságot tekintjük alapvetőnek, akkor ne kockáztassunk, az akciós gáztűzhely egy ismeretlen gyártótól mindig gyanús!

Tipp: Arról is érdemes meggyőződni, hogy az akciós gáztűzhely javítását a mi városunkban, a mi környékünkön élő szakemberek vállalják-e, ne kelljen hosszas utazgatásokra pazarolni az időnket. Nem lehet olyan csábító egy akció sem, melynek ekkora hátrányai vannak hosszútávon. Sajnos erre azonban kevesen gondolnak, impulzíve vásárolják meg azt a gáztűzhelyet, ami éppen le van akciózva, így pénz megtakarítás helyett sokat dobhatnak ki az ablakon.

Megbízható gáztűzhely gyártónál az alkatrész ellátás sem okoz majd gondot, ha valamilyen meghibásodás történik. Gondoljon csak bele, a szerelő megtalálja a hibát, de nem lehet megfelelő alkatrésszel javítani, írni kell a gyártónak, az válaszol, pontosít, leveleznek, bosszankodnak, de közben Ön nem tud rendesen főzni, sütni, ott áll szétszedve a konyha a beépített bútorral. Bosszankodhat hetekig egy nem megfelelően választott akciós gáztűzhely miatt!

Tipp: olyan gáztűzhely típust válasszunk, ami kézzelfoghatóan masszív, nincsenek könnyen görbülő, leeső, törékeny alkatrészei.

Tipp: A nagyobb üvegfelületek jobban törnek, és cseréjük sokba kerülhet. Ez is megfontolandó!

Körültekintően kell eljárnunk, hogy az akciósan vett csodálatos gáztűzhelyünk ne a lomtalanításban végezze pár év alatt.