Gáztűzhelyek

Hogyan válasszunk páraelszívót?

 

Egy hatékony páraelszívó nem hiányozhat egyetlen olyan konyhából sem, ahol rendszeresen főznek. Különösen nagy szerepe van az olyan otthonokban, ahol a konyha a nappalival vagy az étkezővel egy térben található, így megelőzhető, hogy a szagok és a gőz elárasszák az egész lakást. Egy páraelszívónál számít a teljesítmény és legalább ennyit a készülék kinézete is.

A páraelszívók két típusa

A páraelszívóknak üzemmód szempontjából két nagy csoportjuk van. A kivezetett üzemmódú készülékek egy csőrendszeren keresztül a szabadba vagy a kéménybe továbbítják a gőzt, ami előtte egy zsírszűrő filteren halad át - ezt rendszeresen cserélni kell, nehogy eltömődjön. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a levegőt nemcsak kivezetni kell a helyiségből, de annak pótlásáról is gondoskodni kell. A megfelelő szellőzés biztosítása tehát kulcsfontosságú ezeknél a típusoknál, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy minél nagyobb a páraelszívó és a kivezetőnyílás közti távolság, annál nagyobb hatékonyságú készülékre van szükség. Ha a távolság egészen rövid, például ha rögtön a páraelszívó mögötti falon keresztül távozik az elhasznált levegő, a kisebb teljesítményű készülékek is ideálisak.

A keringetéses üzemmódú páraelszívók a levegőt zsírszűrőkön és szénfilteren keresztül tisztítják meg, majd áramoltatják vissza a helyiségbe. Mivel ez az üzemeltetési mód jelentősen rontja a készülék hatékonyságát, csak oda ajánlott, ahol nincs lehetőség a kivezetést megoldani. A szénszűröket viszonylag sűrűn érdemes cserélni, rendszeres használat mellett általában félévente vagy annál gyakrabban célszerű újat vásárolni. A belső keringetésű páraelszívók elsősorban a szagok ellen fejtik ki hatásukat, de értelemszerűen a páratartalmat nem tudják megváltoztatni.

Beépíthető és falra szerelhető változatok

A beépíthető páraelszívók mérete általában 60-90 cm, a falra szerelhetők szélessége a 120 cm-t is elérheti. Legalább akkora szélességű készüléket kell választanunk, amekkora a főzőlap, de nem baj az sem, ha a páraelszívó annál valamivel nagyobb. Hogy a főzőlaptól mekkora távolságra helyezzük el a készüléket, erre nem létezik előírás, de célszerű 65-70 cm-t tartani közöttük. Gáztűzhelyeknél biztonsági okokból nagyobb távolságot szokás tartani, ezt a legtöbb gyártó a leírásban pontosan meg is adja. Elektromos tűzhelyek esetében akár már 50 cm távolság is elég lehet a páraelszívó és a főzőlap között.

A páraleszívó teljesítménye

A páraelszívók egyik legfontosabb jellemzője a légszállítási teljesítmény. Ezt a helyiség méreteihez kell viszonyítani, de emellett befolyásoló tényező lehet a megfelelő beépítés, valamint a helyiség szigetelése is, hogy a nyílászárókon keresztül mennyi levegő jut be. Hogy számunkra milyen elszívó teljesítmény az ideális, azt az adott helyiség köbtartalmának 12-szeres szorzata mutatja meg. Amennyiben keringetéses üzemmódú páraelszívót vagyunk kénytelen beépíteni, a teljesítmény kb. egyharmadának csökkenésével kell számolnunk. Teljesítmény tekintetében minél nagyobb, annál jobb, hiszen ha nem is feltétlenül szükséges a nagy teljesítmény a konyhánkba, a páraelszívó már alacsonyabb fokozaton működtetve és maximális hatékonysággal lesz használható. Általában a külsőmotors készülékekre jellemző a nagyobb hatékonyság, ezeknek másik előnye, hogy működés közben jóval csendesebbek. Hátrányuk pedig az áruk, ami jelentősen magasabb, mint a belsőmotoros páraelszívóké.

Hova szereljük?

Beépíthetőségük szempontjából a páraelszívók szerelhetők a konyhaszekrénybe, a szekrény alá, a kürtőbe, illetve lehetnek szabadonállók. Ha a szekrénybe építjük, szinte teljesen elrejthetjük a készülőket, hiszen abból csak a kihúzható ernyő eleje fog látszódni, de a választható burkolatok segítségével az is tökéletes harmóniába hozható a konyhaszekrénnyel. A kürtőbe építhető változatokat elsősorban rusztikus jellegű konyhákhoz választják. A kürtőbe alulról szerelik be a készüléket, amit a burkolat teljesen eltakar. A szabadonálló változatokat azok részesítik előnyben, akik a páraelszívóra nem mint szükséges rosszra, hanem mint konyhájuk egyik dekoratív elemére tekintenek. A beépítésnek ez a fajtája teljes mértékben a főzőrészre helyezi a hangsúlyt a konyhán belül, ennek megfelelően a szabadonálló páraelszívókból a legszélesebb a szín- és formaválaszték. Ezek készülhetnek üvegből, nemesacélból, alumíniumból, egyes gyártók a szivárvány bármelyik színében elkészítik az általunk megálmodott páraelszívót. A szabadonálló készülékeket felszerelhetjük a falra vagy függeszthetjük a főzőlap fölé, a mennyezetre.

Mekkora zajjal jár a használata?

Vásárláskor nézzük meg azt is, hogy a páraelszívó működése mekkora zajjal jár. Egyelőre nem léteznek olyan típusok, melyek teljes csendben tudnának üzemelni, de az egyes modellek között még így is nagyok lehetnek a különbségek. A kisebb zaj érdekében ajánlott a kétmotoros páraelszívókat választani, de vásárolhatunk olyat is, ami külön hangszigeteléssel van ellátva. Sok típuson nincsen feltüntetve a zajszint, ilyenkor zsákbamacskát vásárolunk és csak használat közben tapasztalhatjuk, hogy mennyire hangos az új készülékünk.