Gáztűzhelyek

Hogyan működik a gáztűzhely?

A gáztűzhelyen a vezetékes, vagy palackos gáz (PB) elégetésével nyert magas hőmérséklettel ételeket melegítünk, főzünk, sütünk. Előnyként szokták felhozni a gyors melegítést, a tiszta működést és a jó hőfok szabályozhatósági képességet. A gáz nyomás alatt van a csővezetékben, ami a tűzhelyhez vezet, és kiáramlásának erősségével a láng mérete is szabályozható egy elforgatható gomb, és szelepek segítségével. A gáz égéséhez, a nyílt lánghoz oxigén is kell, amit a konyha levegőjéből nyerünk, így abban a helyiségben ahol gáztűzhellyel főzünk, nem árt gyakran szellőztetni.

Mi a helyzet a sütővel?

A tűzhely fontos része a gázsütő, ami más elven és másképp működik, mint az elektromos változat. Itt a láng a sütő levegőjét melegíti, nem úgy mint a gáztűzhely felső részén található gázrózsák, melyek kontakt meleget biztosítanak az edényünk aljával. A gázsütő melege nem olyan egyenletes, hiszen a sütő felső része melegebb, de itt is lehetőség van a láng – és így a hőmérséklet – szabályozására. A gáztűzhely ezen része hamar felmelegszik, ezért sokan szeretik, hiszen az étel elkészítésére szánt idő is sokat számít.

Gáztűzhelyen más főzni, mint elektromos tűzhelyen?

A gáztűzhely gyorsabban melegszik (bár már az indukciós tűzhelyek megjelenésével már ez sem teljesen igaz), így hamarabb készülhet el rajta az étel, de hamarabb le is éghet. Vigyázzunk arra, hogy a gázláng ne nyaldossa az edény oldalát, csak az alját melegítse, hiszen a felcsapó lángok nem csak balesetveszélyesek, de pazarlóak is, hiszen a meleget nem az étel készítésére használjuk. A körben felérő lángok az edény műanyag fülét, alkatrészeit is károsítják. A gáztűzhelyen való főzés folyamatos jelenlétet kíván, ne hagyjuk soha őrizetlenül az ételt!