Gáztűzhelyek

A kredenc újra hódít

A kredenc újra hódít

A kredenc mindannyiunk számára ismerős konyhabútor, hiszen nagymamáink konyhájában és vidéken az úgy nevezett „nyári konyhában” is találkozhattunk anno ezzel a konyhaszekrénnyel. Az 50-es 60-as években előszeretettel használták vidéken és a városokban is egyaránt, ma pedig újra nagy divat lett. A retro és a vintage stílus kedvelői manapság a konyhájukban és a nyaralók konyhájában is örömmel használják ezt a régi típusú konyhabútort.
 
Milyen a kredenc és mit tárolnak benne?
 
Minden esetben fából készült, hiszen évtizedekkel ezelőtt, amikor még nagy divat volt ez a bútordarab, nem készítettek műanyag és más fautánzatú bútorokat.
 
A kredencről tudnunk kell, hogy általában tányérok, poharak, evőeszközök tárolására volt használatos.

A nagyobb darabokban edényeket, tálcákat és süteményes tálakat is tároltak.

A kredenc felső része általában üveges, vagy más néven vitrines és két-három polc van benne. A háziasszonyok ebbe a részbe pakolták a mindennap használatos tányérokat és poharakat, illetve az esztétikusabb étkészleteket. Az alsó része zárható szekrényekből áll, ahol a nagyobb, vagy ritkábban használatos edények kaptak anno helyet. A két rész között pedig fiókok voltak. Itt mindenféle konyhában használatos eszközöket tároltak, többek között evőeszközöket, szalvétákat, konyharuhákat.

Akadnak olyan típusú kredencek is, amelyeken a fenti üveges rész alatt egy nyílt rész található, majd ez alatt helyezkednek el a fiókok. A nyitott részben olyasmiket tároltak, amikre folyamatosan szükség volt a konyhában. Például teás kannát, teafüvet, fűszereket és más kisebb konyhában használatos eszközöket.

A kredenceknek általában két egymás melletti nagy fiókjuk volt. Olyan darabot is láthatunk, amelyikben három kisebb fiók van, vagy egymás mellett található két fiók és alattuk is kettő. A kredenc színe mondhatni akármilyen lehetett. Vidéken a zöld volt a legjellemzőbb, de a fehér, a szürke, a világos kék, vagy halvány barna sem volt ritka. Természetesen voltak eltérő típusú és színű kredencek is, hiszen aki valami egyedire vágyott, az már az 50-es években is elkészíttethette az igényeinek megfelelő konyhabútort.

Az okos háziasszonyok jól kihasználták a kredenc nyújtotta lehetőségeket és sokan még a konyhabútor tetejét is tárolónak használták. Itt a kevésbé használatos tárgyak kaptak helyett, mint a mozsár, vagy a régi típusú konyhai mérleg. Akinek nagyobb konyhája volt és volt bőven tárolóhelye, az a kredenc tetejére leginkább dísztárgyakat tett. Így vázák és italkiöntők is láthatóak voltak a kredenc tetején.

Mivel sok tárolóhely van benne, a kredenc minden konyhában nagyon hasznos volt, hiszen az apró dolgoktól kezdve, a nagy több literes edényeken át minden belefér. Sokan még a spájzba is egy kredencet tartottak, mivel könnyebben lehetett bele pakolni, mint a falra szerelt polcokra.

Újra divat a kredenc

Ma már számtalan retro és vintage stílusban berendezett lakás konyhájában bukkan fel újra a kredenc. Sokan meghagyják régi állapotában, csak a kopásokat javítják ki rajta, így a konyha az 50-es 60-as évek hangulatát idézi.

Akik jobban kedvelik a modern stílust, azok átalakítják. A kredenc polcait üvegpolcokra cserélik, átfestik a konyhájukhoz passzoló színre, vagy spot lámpákat szerelnek rá. A fogantyúkat is le lehet cserélni modernebbekre. Ha nem szeretnénk fém fogantyúkat, akkor az is jól mutathat, ha a kredenctől eltérő színűre festjük őket. Egy fehér kredenc esetében például lehetnek barnák, feketék, vagy valamilyen vidám színűek a fogantyúk. Így modern hatású, de mégis retro konyhabútort kapunk, amelyben rengeteg dolgot tárolhatunk.

Akik jó kézügyességgel rendelkeznek és szeretnének egy egyedi kredencet látni a konyhájukban, azok mintákat is festhetnek rá. Megőrizhetjük az autentikus vidéki stílust, ha nagy színes virágokat festünk például a kredenc alsó, zárható részére. A piros, a zöld és a sárga szín is remekül mutat a világos kredenceken és valóban vidéki hangulatot idézhetünk elő ezzel a színkombinációval. Akár modern vonalvezetésű, letisztult dekorációt is festhetünk a kredencünkre, csak a képzeletünk szabhat határokat!

Ha nem szeretnénk kísérletezni, szakemberre is bízhatjuk a felújítással és dekorálással kapcsolatos munkálatokat.

Ha még inkább szeretnénk felidézni nagymamáink konyhájának hangulatát, akkor a kredenc üveges-vitrines polcrészére hímzett terítőket is tehetünk. Ez régen nagy divat volt! Hímzett terítőket tettek a polcokra a poharak és tányérok alá, úgy, hogy azoknak egy része egy picit lelógjon, így látható legyen a rajta lévő hímzett minta.

Ma már leginkább apróhirdetések útján juthatunk hozzá a régi típusú kredencekhez. Vannak régi de jó állapotú darabok, illetve olyanok is akadnak, amelyek már fel lettek újítva. Az árak nagyon eltérőek, ezért érdemes átböngészni a hirdetéseket. Ha keresgélünk, csodás darabokra bukkanhatunk!