Gáztűzhelyek

Tűzhely típusok, kombinált készülékek

Az eltérő működésű sütő és főzőfelületű tűzhelyeket gyűjtőnéven szokás kombinált tűzhelyeknek nevezni. Számtalan variációjuk létezik, a gáz főzőlapos és villanysütős klasszikus kombinált tűzhely fajtától kezdve a beépített tűzhelytípusokig, ahol máshol helyezkedik el a sütő és az égőlap. Ritkább fajta az az összeállítás, amikor elektromos főzőlap mellé választanak gázsütőt, de ma már ennek sincs semmilyen akadálya. Sőt, kombinált tűzhely lehet indukciós főzőlap és gázsütő összeállítása is.

Miért közkedveltek a kombinált tűzhelyek?

Sokfélék vagyunk, sokféle igénnyel és főzési, háztartásvezetési szokásokkal és a kombinált tűzhellyel minden igény kielégíthető. Klasszikus formában az egybeépített kombinált tűzhellyel már régóta találkozhatunk az üzletekben. A villanysütők egyenletesebb hőeloszlást képesek produkálni, mint a gázzal működők, viszont a gáz az edények alatt gyorsabban és jobban szabályozható. Ezt a két előnyt egyszerre a kombinált tűzhely használatával érhetjük el. Miért is kéne bármiről lemondani?

Mit kell kiépíteni a konyhába, ha kombinált tűzhelyre vágyunk?

A kombinált tűzhelyhez kell mindenképpen egy gázbekötés, hiszen a főzőlap többnyire gázzal működik. Kell még egy földelt és megfelelően kiépített elektromos csatlakozó konnektor, melybe az elektromos sütőt lehet bedugni. A konnektornak közel kell lenni szabványosan, hiszen hosszabbító használata tilos. Ezen felül a kombinált tűzhelyünk elhelyezése és a formája a fantáziánkra és a pénztárcánk méretére van bízva. A kombinált tűzhelyeket abban az esetben is szívesen alkalmazzák, amikor egy önálló főzőszigetet alakítanak ki a konyha közepén, a sütőt pedig a falnál kényelmesen kézmagasságban helyezik el, hiszen a sütő ételnek több idő kell, míg a látványos főzés és pírítás a középen lévő főzőfelületen kap helyet. A kombinált tűzhely helyett ez már inkább az önálló beépítésű főzőalkalmatosságok terepe, de sok esetben ezt a megoldást is a kombinált tűzhelyekkel veszik egy kalap alá.

A kombinált tűzhely része lehet a légkeveréses sütő is. Itt a sütőben egy ventilátor forgatja, áramoltatja a levegőt, ezáltal egyenletesebb meleget és körkörös sülési felületet biztosítva az ételeinknek. A forró és száraz levegő áramlása különösen kedvező a kelt tészták, kenyérfélék készítése során, de az egybesültek is szebben és gyorsabban készülnek kombinált tűzhelyünk sütőjében.

A szimpla légkeverés mellett a modern kombinált tűzhelyekben a gőzbefúvásos technológia is elterjedt, mellyel az étel nem szárad ki, szinte párolódik a forró gőzben. Összefoglalva: a kombinált tűzhelyek sütőinek hihetetlen előnyei közül kiemelkedik a magas szintű szabályozhatóság és a precíz beállítás akár minden ételféleségnek külön-külön.

Mikor hasznos egy ilyen típusú kombinált tűzhely? A légkeveréses funkciót sütésen kívül használhatjuk még a gyorsfagyasztott ételeink kiengedéséhez, illetve gyümölcsök és zöldségfélék szárítással, aszalással történő tartósításához is. Ebből is látszik, hogy azonos funkciók mellett pusztán a hőmérséklet megválasztásával gyökeresen eltérő sokféle hasznot is jelenthet számunkra egy kombinált tűzhellyel való együttélés.

A grillezés, ami a kombinált tűzhelyekkel könnyedén megoldható

A kombinációk sorába a felső grillező fűtőszál is beletartozhat, ami kivételesen ropogóssá és ízletessé tudja sütni az ételeket. A hétköznapi melegszendvicstől kezdve egészen a rafinált bevonatok ráolvasztásáig, rákaramellizálásáig sok minden elkészíthető egy kombinált tűzhelyben. A menüsornak csak fantáziánk, illetve főzési tudásunk szabhat határt, de számtalan szakácskönyv, szakácsblog is segíti azokat, akik ki szeretnék használni kombinált tűzhelyük minden funkcióját.

A kombinált tűzhely energiatakarékos használata

Fontos megemlíteni, hogy a kombinált tűzhelyen egyszerre több étel is készülhet azonos energiafelhasználás mellett. A mai gáz és villamos energia árak mellett sok háztartásban eltöprengenek azon, hogyan is lehetne spórolni a havi rezsi összegén? Akinek kombinált tűzhelye van és időt szán arra, hogy kihasználja mindazokat az előnyöket, melyek konyhájában nap mint nap rendelkezésére állnak, spórolhat is. A légkeveréses sütőben egyszerre süthető a hús, a köret és a desszertnek szánt sütemény is anélkül, hogy a szagok összekeverednének és átvennék egymás aromáját az élelmiszerek. Így valóban tetszés szerint kombinálható a tűzhely használata.

A felforrt étel alatt vegyük kisebbre a lángot, hiszen fedő alatt kislángon is megpuhul az étel, viszont nem használunk annyi gázt el. Ez a kombinált tűzhelyek mellett a hagyományos tűzhelyekre is érvényes természetesen.

Ha nagyobb mennyiséget főzünk le egyszerre kombinált tűzhelyünkön, akkor a későbbi melegítés már nem kerül annyi energiába, mint mindennap a teljes főzési időt és energiamennyiséget rászánni, emellett a saját időnket is másra tudjuk fordítani. Tartsunk főzőnapot, és töltsünk egyszerre több időt a konyhában a kombinált tűzhelyünk mellett, és másnap, harmadnap csak a melegítés pillanataira kell odafigyelnünk.