Gáztűzhelyek

Tűzhely karbantartás tisztítás

A fehérre vagy színesre zománcozott külső borítórészeket és a sütőkamrát is csak hideg állípotban szabad tisztítani. Leghelyesebb szappanos vagy semleges hatású mosogatószerbe mártott szivaccsal tisztítani és egy puha, száraz ruhával utánafényezni. Használhatók még a kereskedelmben kapható különféle speciális tisztítószerek. Ezek használatakor a vonatkozó kezelési utasítást vegyük figyelembe. A sütőben két oldalsó, nikkelezett rács található, melyek tisztítás céljából kivehetők. A rács alsó szélét a sütő közepe felé húzva az a rögzitő furatokból kiakad és ezután a felső rögzitőfülekből kiemelhető. A sütőrács visszahelyezése fordított sorrendben történik. A zománcozott kivtelű huzalfüzürács a fedlapról könnyen leemelhető, és a fent leírtak figyelembevételével tisztítható.

Szemcsés mosogatószerrel történő tisztítás a fényes zománcfelületet felkarcolja, mattá teszi, ezért használatát nem ajánljuk.

A készülék gondozása, karbantartása lényegesen megnöveli a készülék élettartamát.

Az égőfedelek tisztításához erős szálú kefét használjunk. Kellő gondossággal járjunk el, hogy az égőfejekben elhelyezett thermoelemeket ne sértsük meg, azokat eredeti helyzetükből ne hajlítsuk el, mert ebben az esetben az érzékelőfej kikerül a lángközépből, nem keletkezik a mágnes bentartásához elegendő feszültség. Ekkor a láng a forgatógomb visszaengedésekor elalszik.

A sütőajó a könnyebb tisztítás lehetősége miatt kiemelkedő a kiemelhető a következők szerint:

1, Nyissuk ki a sütőajtót, és a 2db reteszgombot az alsó helyezetbe tóljuk.

2, Zárjuk a sütőajtót, s a majdnem zárt állapotban a sütőajtó kiemelhető.

A visszaszerelés fordított sorrendben történik. Hasonlóképpen járjon el, ha s sütőajtó szállítás, vagy mozgatás következtőben kimozdul a helyzetéből.

A sütőajtó-üveglap tisztítását az alábbiak szerint végezzük:

- Az üveglapot semleges hatású mosogatószerbe mártott ruhával vagy szivaccsal lemossuk, majd puha, száraz ruhával áttöröljük.

- Ha a sütőajtó üveglapjára ráfröccsent szennyeződést így nem tudjuk eltávolítani, akkor lenyitott sütőajtó mellett a szennyezett részre helyezett mosogatószeres ruha vagy szívacs segítségével azt feláztatjuk.

- A szennyeződés éles tárggyal történő kaparásos eltávolítását mellőzzük, mert a tömítő szilikongumi könnyen megsérülhet és szennyeződés kerülhet a két üveglap közé, valamint az üveg felülete is karcossá válhat.

- A két üveglap közé került szennyeződést az üveglaprögzitő lemezeket tartó egy-egy csavar kiszerelése és az veglap kiemelése után, a fentiek szerint el lehet távolítani. A szennyeződés eltávolítása után az üveglapot feltétlenül szerelje visza!

- Egy üveglappal a tűzhelyet ne üzemeltesse!

Égőfedél és forgatógomb tisztítása

Égőfedél

A rendeltetsészerű használat mellett a készülék kevés karbantartást igényel. Az esetleges kiömlött étel eltömítheti az égőfedél kiömlött nyilásait, ilyenkor a készüléket ki kell kapcsolni és kihülés után az égőfedelek kiömlő nyílásait tökéletesen ki kell tisztítani. Ezek az égőfejről leemelhetők. Visszahelyezésnél kérjük figyelembe venni, hogy csak adott pozícióban biztosított a megfelelő helyzetük.

Ezért visszahelezéskor az égőfedeleket függőlegesen tengelyük körül addig forgatjuk, amíg a kiképzett fészekbe pontosan beilleszkednek.

Forgatógomb

A forgatógombokról a szennyeződéseket vizes ruhával többnyire letörölhetők. Amennyiben a szennyeződés így nem távolítható el, akkor a forgatógombokat a csapról lehúzva tisztítsuk meg meleg, mosogatószeres vízben és utána helyezzük vissza a csapokra.

A forgatógombok leszerelésénél ügyeljünk arra, hogy a gomban levő rúgólemez ne essen ki. Ha kiesik, a gombvisszaszerelés előtt szíveskedjen visszahelyezni, mert a csapok rúgólemezek nélkül nem működtethetők.