Gáztűzhelyek

Ismerkedjünk meg az indukciós főzőlappal

Milyen elven működik az indukciós főzőlap?

Az indukciós főzőlap speciális működésének kulcsa, az elektromágneses indukció gyakorlati felhasználása. Bizonyára sokunkat untatták fizikaórán az elektromágnesességről szóló feladatokkal, így erre most nem is térünk ki, hiszen főzni szeretnénk indukciós főzőlapunkon, nem számolgatni a képleteket. A lényeg a következő folyamatban rejlik: egy instabil mágneses mező megfelelő közelségébe egy elektromos vezetőt rakunk, akkor ez utóbbiban elektromos áram jön létre. (Hasonló elvek felhasználásával működnek a generátorok és az elektromos motorok is, de ott a mozgási energiát hasznosítjuk.) Az indukciós főzőlapban a főzőfelület alatt egy réztekercs található, amelyet ha áram alá helyezünk, akkor egy nagyon gyors rezgés, oszcilláció jön létre, így mágneses mező alakul ki.

Itt a helyzet kulcsa: ha egy mágnesezhető vasból készült edényt helyezünk az indukciós főzőlapunkra, akkor az edényben elektromos áram keletkezik és az ellenállás hőmérséklet felmelegíti az edény tartalmát. Ebből adódik, hogy az indukciós főzőlap nem saját maga melegszik fel és adja át a hőt az edénynek, hanem a hőmérséklet pontosan ott is keletkezik, ahol a főzéshez szükség van rá, így minimális hőveszteséggel maximális hatásfokot érünk el az indukciós főzőlap használatával.

Milyen edénnyel főzhetünk indukciós főzőlapon?

Csak vasat, vastartalmú acélt tartalmazó és pontosan illeszkedő edényekkel főzhetünk az indukciós főzőlapon. Semmilyen olyan anyag nem tehető az indukciós főzőlapra, ami kerámiából, üvegből, alumíniumból, rézből, vagy műanyagból készül. De vajon meglevő fémedényei alkalmasak-e arra, hogy indukciós főzőlapra tehesse? Ennek vizsgálatát egyszerűsíti meg az a speciális kis mágnes, melyet mellékelni szoktak az indukciós főzőlapokhoz. Segítségével az edényeink ferromágnesességét könnyedén vizsgálhatjuk: ha az edény aljára tapad, akkor jó, ha leesik, akkor azt a lábost ne használjuk.

Az indukciós főzőlap kedvező tulajdonságai:

Hihetetlenül magas hatásfok: az indukciós főzőlap az elektromos felhasználást kb. 80%-os hatásfokkal képes melegítésre fordítani, ami a hagyományos rendszerű elektromos főzőlapok esetében sem képes az 50%- nál több teljesítményre. A gáz még ennél is kevesebb hasznosítású. Így az indukciós főzőlap energiatakarékos, és sokkal gyorsabban melegíti meg az ételt, mint az eddig ismert főzőlap típusok, melyek nem indukciós elven működnek. mi következik ebből? Kisebb villanyszámla, tisztább és gyorsabb konyhai munka.

Az energiafelhasználás hihetetlen precizitással változtatható, szabályozható. Ez azt is jelenti, hogy az alacsony és a rövid ideig tartó nagyon magas hőmérséklettel, olyan technikával is főzhetünk, mint eddig még soha sem. Sok híres séf csak indukciós főzőlapon hajlandó elkészíteni bizonyos ételeket, amiket máshol, más technológiával nem lehetne abban a minőségben.

Az indukciós főzőlap kiemelten biztonságos

Mint fentebb említettem, indukciós technológia használatával a főzőlap nem melegszik fel, így az égéses sérülések esélye is sokkal kisebb, mint mondjuk a kerámialapos tűzhelyek, vagy a hagyományos gázüzemű tűzhelyek esetében. Kisgyerekes háztartások számára nagyon fontos, de idős emberek is hasznát vehetik az indukciós főzőlapok kiemelkedő biztonságának.

Mégis ennyi kiemelkedően jó tulajdonsága ellenére miért nem terjed el szélesebb körben?

Itt is, mint annyi más új és korszerű technológia esetében az ár az, ami gátat szab a legtöbb háztartás számára annak, hogy rövid időn belül beszerezze az indukciós főzőlapot. A főzőlap vételi ára mellé hozzá kell számítani azt, hogy csak speciális edényekkel használható, így aki indukciós főzőlapot vesz, annak edényeket is újítania kell, a rég bevált és jól megszokott fazekai és lábosai sorra csődöt mondhatnak az indukciós főzőlapon.

Szóló főzőlap annak, aki az indukciós technológiát kipróbálná

Van azért megoldás annak, aki nem akar lemondani az indukciós főzőlapokkal járó előnyökről. Nem kell egy egész indukciós tűzhelyet venni, árulnak szóló, egy edényes kis indukciós főzőlapot is ráhelyezhető edénnyel együtt, így aki csupán ki szeretné próbálni az energiatakarékos és kiemelkedően jól beszabályozható hőmérsékletű főzés előnyeit, az vegyen szóló indukciós főzőlapot, mondjuk a gáztűzhelye mellé és kísérletezzen bátran! Megéri.