Gáztűzhelyek

Hogyan válasszunk a konyhába mosogatót?

 

Amikor mosogatót és hozzávaló csaptelepet választunk, általában a stílus, a kinézet a legutolsó szempont, amit számításba veszünk. Sokkal fontosabb az, hogy a mindennapos használatnak mennyire képesek ellenállni.

Rozsdamentes acél, vagy zománc bevonatú öntöttvas?

A mosogatók készülhetnek rozsdamentes acélból, kerámiából vagy gránitból is. A szakemberek szerint szinte minden esetben a rozsdamentes acél a legjobb választás, az olyan háztartásokba is, ahol a lakók nem szeretnek különösebben odafigyelni arra, hogy óvják a berendezéseket. Ezek a típusú mosogatók ellenállók és tartósak, de csak akkor, ha megbízható minőséget vásárolunk. Sok mosogatón ugyan fel van tüntetve, hogy rozsdamentes acélból készült, az viszont nincs, hogy milyen arányban tartalmaz nikkelt. Ha csak kis mértékben található meg benne, a mosogató rövid időn belül elkezd színeződni, mivel kevésbé ellenálló a savas, lúgos hatásokkal szemben.

rozsdamentes mosogató


A zománc bevonatú öntöttvas mosogatók még ma is sok konyhában megtalálhatók, általában ott, ahol a régi berendezést még nem cserélték le. A rusztikusabb stílusú konyhákba azonban sokan kifejezetten nosztalgikus megjelenésük miatt választják őket még ma is. Bár valóban szép elemei tudnak lenni a konyhának, nagyon hamar elhasználódnak. Kopásállóságuk gyenge, elég, ha az edény kicsúszik a kezünkből és máris lepattan róla egy darab, csúnya lyukat hagyva maga után. A zománc bevonatú öntöttvas mosogatóknak elég nagy a súlya, ezért nem mindegy, hogy milyen konyhaszerkrénybe építjük be. Mielőtt megvásárolnánk, mérjük fel pontosan, hogy a konyhaszekrény hosszútávon elbírja-e ezt a terhelést.

Kerámia és gránit mosogatók

Rusztikus konyhába jó választás a kerámia mosogató is, mely egyformán jól bírja a magas hőmérsékletet, a karcolást, a savas és lúgos hatásokat. Azonos méretben általában drágább, mint a rozsdamentes acél, de olcsóbb, mint a gránitból készült mosogatók.

kerámia mosogató


A gránit mosogatókról el lehet mondani, hogy megérik az árukat. Rendkívül tartósak, több évtizedet is kiszolgálnak anékül, hogy elkopnának, megkarcolódnának vagy foltosak lennének, sőt, még a vízkő sem hagy rajtuk nyomot.

gránit mosogató

Az üzletekben kaphatók olcsóbb kategóriájú gránit mosogatók, de ezekkel jobb óvatosnak lenni. Nem mindegy ugyanis, hogy a műgyanta és a gránitőrlemény aránya milyen. Ha biztosra szeretnénk menni, a gránitot legalább 80%-ban tartalmazó modelleket válasszuk, de helyben akár egy késsel is letesztelhetjük a mosogató ellenállóképességét. Ha a késsel húzott csíkot gond nélkül le tudjuk törölni, minőségi darabbal van dolgunk. A gránit mosogató a vágásnak, ütésnek, karcolásnak, kopásnak teljes mértékig ellenáll és nagyon sokféle árnyalatban elérhető, ezért valószínűleg ezt tudjuk leginkább konyhabútorunk színéhez illeszteni.

Felső kategóriás mosogatók

A természetes kőből készült mosogatók a legfelső árkategóriát alkotják. A zsírkő vagy a kvarc valóban igényes megoldások, amennyiben hajlandóak vagyunk csupán a mosogatóra többszázezer forintot rászánni. Ezek megbízhatók és tartósak, azonos anyagból készült munkapultba süllyesztve pedig gyönyörűen mutatnak.

zsírkő mosogató

kvarc mosogató


A réz mosogatóknak különleges varázsuk van. Nagy előnyük, hogy rozsdaállók és nem telepszenek meg rajtuk a kórokozók, már amennyiben 99%-os tisztaságú rézből készültek. Ezért mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, használat közben pedig nem árt óvatosan bánni a vegyszerekkel, mert azok könnyen és visszafordíthatatlanul elszínezhetik.

réz mosogató

Egy, vagy kétmedecés legyen?

A mosogatóknak létezik beépíthető és ráépítős (teletetős változata is), ez utóbbi leginkább a munkapult meghosszabbítása. A beépíthető mosogatókat a munkapultból méretre kivágott helyre építik be, de léteznek alulról beépített mosogatók is, ezeket főként a gránit munkalapoknál alkalmazzák, melyekben a víz nem tud kárt okozni.
Ha elég hely áll rendelkezésünkre, érdemes kétmedencés mosogatót választani, amivel sokkal könnyebben dolgozhatunk és az egyikben akár az elmosott edényeket is száríthatjuk, így a munkapultból nem kell helyet elkülöníteni az edényszárító tálca számára. Ahol már van mosogatógép, ott nem szükséges nagyon mély vagy nagyméretű medencével rendelkező mosogatót vásárolni, mivel feltehetően csak néhány edény elöblítésére és szárítására, esetleg gyümölcsmosáshoz fogjuk használni.

A méret kiválasztása

Ha a típus már megvan, a megfelelő méret kiválasztása a következő lépés. A mosogató vásárlása előtt a pontos méretvételnek óriási szerepe van. Ugyanakkor azt se felejtsük el, hogy a beépítés közben néhány centit minden oldalból elvesznek a felhasznált anyagok, a szigetelés, a szegélyléc, ezért egy 90 centis szekrénybe csak egy 75-80 centis mosogatót tudunk beilleszteni.

Mosogató vásárlásához érdemes széles kínálattal rendelkező szaküzletbe ellátogatni, ahol a bemutatott darabokból ötleteket meríthetünk és hozzáértő segítséget kaphatunk.