Gáztűzhelyek

Hogyan készülnek a konyhai tűzhelyek?

 

Az emberiség nagy utat tett meg a tűz fölé lógatott főzőedényektől a napjaink konyháit uraló modern tűzhelyekig. A XXI. századra a konyha kinőtte korábbi szerepeit és az élet olyan helyszínévé vált, ahol mindenki bátran felfedezheti az önmagában rejlő gasztronómiai képességeket.

Manapság a tűzhelyek vásárlásakor általában két dologra szoktak figyelnek az emberek. Az egyik a tűzhely teljesítménye, a másik pedig a formatervezése. Az igényekre pedig természetesen a gyártók is kiemelt tekintettel vannak.

A sütők gyártása egy nagy galvanizált acéllemez feldolgozásával veszi kezdetét, melyet sajtolnak és formára hajtanak. Ebből állnak össze a sütő falai.

Az gép alját automata hegesztőgép segítségével rögzítik, majd porcelánbevonatot képeznek a sütőtér belsejében. A ventillátoroknak külön lyukakat vágnak az oldalfalba, majd a folyamat következő állomásaként a fűtőelemeket is beszerelik.

A sütőt ezután szigetelő anyaggal is bevonják. Ez azért fontos, hogy a hő a sütőben maradjon és a közelében álló bútorok se károsodjanak. Ezután egy oldalborítással elfedik ezt a szigetelést.

Következő lépésként a sütőnek egy külön aljzatot is csinálnak, melyre lábakat szerelnek. Ezekre görgők kerülnek, hogy a sütő padló károsodása nélkül is egyszerűen mozgatható legyen. A lábazatot kibélelik szigetelő habbal, majd ezután megfordítják, és rászerelik magát a sütőt.

A folyamat utolsó fázisaként a vezérlő elektronika kerül bekötésre. Ez irányít gyakorlatilag mindent.

Végül áram alá helyezik a konyhai berendezést és ellenőrzik is, hogy minden az elvártnak megfelelően működik-e.  Elkészítik még a főzőlapokat, melyeket majd a sütők tetejére helyeznek. Külön munkafolyamatban készülnek el az ajtók is a sütőhöz.

A kettős működésű tűzhelyek (tűzhely és sütő egyben) esetében a felső részen gázégőket helyeznek el. Ezekre külön felszerelnek egy olyan panelt is, amely a gázáramlás során fennálló esetleges hibákat tudja majd jelezni.

A tűzhelyre természetesen felkerülnek a gyújtószerkezetek is, amelyek szikrát adva meggyújtják a gázt. Ezt követően a gázszelepek is a helyükre kerülnek, majd elkészül a csövek rendszere is, amelyek a gázt fogják majd vezetni. A lassú és gyors főzéshez külön vezetékeket szerelnek be.

A csövek után felszerelik a gázégőket és az azokat borító porcelánfedeleket is. Az így elkészült főzőlapokat ezután a sütő tetejéhez rögzítik.

Végül a kezelőgombokat tartalmazó panel is a helyére kerül. Ennek kinézetére külön odafigyelnek, hiszen mindig szem előtt lesz a konyhában. Műanyag fóliával is bevonják, hogy a szállítás közbeni sérüléseket elkerüljék.

Ezután pedig már nincs más hátra, mint átadni a tűzhelyet a kereskedőnek, ahonnan a rendeltetési helyére kerülhet.