Gáztűzhelyek

Hajó tűzhely

A minőségi hajó tűzhely elengedhetetlen a kisebb és a nagyobb hajók esetében egyaránt. Egy több napos hajótúra folyamán senki sem szeretne csak hideg élelmet fogyasztani. A hajókirándulások ideje alatt érdemes egyszerű és gyorsan elkészíthető ételeket főzni, hiszen senki sem szeretne órákon át a tűzhely mellett ácsorogni.

Wallas hajó tűzhely

A hajó folyamatosan mozgásban van, ez is megnehezíti a főzést. A luxushajók esetében más a helyzet, mert hatalmas összegeket költenek a biztonságos és minőségi konyhai eszközökre, de egy kisebb hajó esetében erre egyértelműen nincs szükség, hiszen az adott tűzhely adottságait ki sem lehetne használni.

Milyen típusú hajó tűzhelyek léteznek?

Úgy mint a hagyományos konyhai tűzhelyek esetében, a hajó tűzhelyek tekintetében is nagy a választék. Különálló és beépíthető tűzhely is akad, kettő, három és négy gázrózsával ellátott is, így mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő méretű és teljesítményű tűzhelyet. Van olyan, amelyik gázzal működik, de elektromos változat is létezik, sőt diesel üzemanyaggal működő is. Az elektromos biztonságosabb, mivel a hajón gázpalackra is szükség van ahhoz, hogy a gázzal működő hajó tűzhelyen főzni lehessen. Az pedig köztudott, hogy a gázpalackok alapvetően veszélyesek lehetnek, főként ha nem rendeltetésszerűen vannak használva.

A tűzhelyek között van olyan, amelyikhez sütő is tartozik, de akár különálló sütőt is választhatunk, ha az praktikusabb megoldás a számunkra. A főzőlapok kedvelői kerámia és indukciós főzőlapokat is választhatnak, ha jobban kedvelik ezek működési elvét mint a hagyományos tűzhelyekét.

Hajó tűzhely gyártó cégek

Hazánkban csak kevés cég forgalmaz hajó tűzhelyeket. Több gyártó kínálatában is megtalálhatóak ezek a különleges tűzhelyek, de vannak olyan gyártók is, amelyek kifejezetten csak hajókon használatos tűzhelyeket és főzőlapokat gyártanak.

A Wallas cég kínálatában számtalan modern hajó tűzhely megtalálható, amelyek úgy lettek kialakítva, hogy a használatuk minél biztonságosabb legyen. A hajók esetében a nyílt lángon való főzés kifejezetten veszélyes. A Wallas cég éppen ezért olyan tűzhelyeket gyárt, amelyek használatához nem szükséges gázpalackot felvinni a hajóra és a főzés természetesen nyílt láng nélkül történik.

Wallas 87D hajó tűzhely

Az általuk gyártott tűzhelyek nagy része diesel üzemanyaggal működik. Ennek köszönhetően a használatuk biztonságosabb és a sütés-főzés költségei sem hatalmasak. A cég kínálatában csak minőségi hajó tűzhelyek találhatóak, amelyek rozsdamentes acélból készülnek. Több típusú és méretű tűzhely is megtalálható a kínálatukban. Van olyan, amelyik gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy hagyományos tűzhely, tehát sütője is van, de akad modern kialakítású főzőlap is. A Wallas cég termékei nagyon esztétikusak, letisztult és mégis elegáns külsejűek, amilyen egy hajó konyhájához illik.

Hajó tűzhely árak

A diesel üzemanyaggal működő hajó tűzhelyek ára borsosnak mondható. 2 és 7 ezer dollár között mozog egy átlagos diesellel működő hajó tűzhely ára. A kisebb-nagyobb kiegészítők és tartozékok sem olcsóak, ötven dollár alatt gyakorlatilag nem igazán találni semmilyen beszereléshez szükséges alkatrészt. Ezek felső kategóriás, minőségi termékek. Egy kisebb hajó esetében, amely családi hajókirándulások miatt van fenntartva, nem biztos, hogy érdemes ekkora összegeket áldozni a tűzhelyre.

A gázzal működő tűzhelyek, illetve a főzőlapok ára jóval alacsonyabb. Ebben az esetben is leginkább a tűzhely-főzőlap kapacitásától, méreteitől és a márkanévtől függő a vételár. Az viszont tény, hogy új hajó tűzhelyet érdemes vásárolni, amelyekhez garancia is jár!

A rendeltetésszerű használat minden típusú hajó tűzhely esetében lényeges, hogy elkerüljük a baleseteket! Ne feledjük, hogy a hajón még inkább oda kell figyelnünk főzés közben, hiszen másak a körülmények és az eszközök, mint a konyhánkban!