Gáztűzhelyek

Gőzös mosogatógépek

Amellett, hogy segítségével akár villamosenergiát is elő lehet állítani, a gőz erőteljes tisztító hatással rendelkezik. Aki próbálta már gőzzel kitisztítani a szőnyeget, tudja, hogy mennyivel jobb lesz az eredmény a porszívózáshoz képest. Mivel gyengéd és mégis hatékony, használják különböző felületek, tégla, kő tisztításához, de élelmiszerüzemekben is, ahol a makulátlan tisztaság elengedhetetlen.
A mosogatógépek legújabb generációi ezt a tisztítóerőt vetik be a konyhákban is. Nagynyomású és magas hőmérsékletű gőz segítségével távolítják el a rászáradt ételmaradékot az edényekről és az evőeszközökről.

A gőztisztítás előnyei

A gőz több előnnyel is rendelkezik a melegvízzel szemben. Sokkal magasabb hőmérsékletre tud felmelegedni és már kevés vízből is sok gőz keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a gőzölős mosogatógépek akár kevesebb víz felhasználásával is hatékonyabban működnek, mint a hagyományos, kizárólag melegvizet használó gépek. A gőz mellé nincs szükség mosogatószerre sem, csupán a vizet kell felmelegíteni ahhoz, hogy még a legmakacsabb szennyeződés is szinte leolvadjon az edényekről. Az sem mellékes, hogy a gőz magas hőmérséklete miatt fertőtlenítő hatással is rendelkezik. Azaz vegyszerek használata nélkül sterilizálhatjuk az evőeszközöket, poharakat, mert ilyen magas hőmérsékleten a baktériumok nem maradnak életben.

Gőztisztító programok a mosogatógépekben

Azt hihetnénk, a gőz és a mosogatógép mindig is együtt léteztek, hiszen amikor kinyitjuk a hagyományos mosogatógépek ajtaját a program lejárta után, csak úgy árad belőlük a gőz. Ám ez csak a szárítási program mellékterméke, a mosogatásban nem vesz részt. A gőzös mosogatógépek azonban valóban felhasználják a tisztításhoz a gőz erejét, ugyanakkor lehetőségünk van kombinált víz-gőz programot is választani. A gőzös tisztítási funkciót egyébként a mosogatógépek különböző modelljeinél más-más módokon alkalmazzák. Egyes típusok kizárólag a törékeny, gyengéd tisztítást igénylő poharakhoz, porcelánokhoz használják a gőzt, mint speciális programot, míg más típusoknál előmosás helyett alkalmazzák a gőzfürdőt, ezzel szükségtelenné téve az edények kézzel való átöblítését, de vannak olyan mosogatógépek is, melyeknél a gőzölés a mosási ciklus legutolsó fázisa.

Hatékonyság

Mivel a mosogatógépek legkorszerűbb változatairól van szó, sok modell egyelőre nem tartozik bele a megfizethető kategóriába. Mielőtt elrohannánk az üzletbe, nézzük meg, valóban annyival alaposabban tisztít-e, hogy megérje az árát és egyáltalán megfelel-e a gőzös mosogatógép a mi igényeinknek.
A kutatók összehasonlították, hogy a nagyon piszkos edényekkel a gőzös és a hagyományos mosogatógépek milyen hatékonysággal tudnak elbánni. Azt találták, hogy a gőz ereje valóban megmutatkozott, ám nem olyan drasztikus mértékben. Gyakorlatilag a gőzös mosogatógépekkel az edények alig-alig lettek tisztábbak. Azt is meg kell jegyezni, hogy egy gőzös mosogatógépnél jóval több időt vesz igénybe, míg lefuttat egy teljes programot, van olyan modell, amelynél egyetlen program 2 és fél óráig tart.

Takarékos megoldás

Ugyanakkor számos előnyük is van a hagyományos mosogatógépekkel szemben. Például a csendes működés, ami egy konyhai berendezésnél nem utolsó szempont, de talán ennél is fontosabb, a fokozott energiatakarékosság. Vízfelhasználásuk egyébként is kisebb a hagyományos gépekhez képest, de az elhasznált vizet újra is hasznosítják, ezért hosszútávon sokat spórolnak. Különlegességük, hogy mosogatószer sem feltétlenül szükséges hozzájuk, valamint a gőzös mosogatógépekhez jellemzően több és praktikusabban elrendezhető rekeszt is adnak a gyártók. Méreteiket tekintve általában nagyobbak, de a legújabb változatokat már egyre inkább úgy tervezik, hogy a kisebb konyhákba is ideálisak legyenek.