Gáztűzhelyek

Mire jó a flambírozó pisztoly?

2014. január 6. | vissza a cikkekhez
Mire jó a flambírozó pisztoly?

Ma már akár otthon is készíthetünk karamell bevonatú ínycsiklandó süteményeket. Így a közkedvelt creme bruléet is elkészíthetjük a családunk, vagy vacsoravendégeink számára, ha kéznél van egy flambírozó pisztoly.

Mire használható a flambírozó pisztoly?

Első sorban karamellizálhatunk vele, így az édességeket ízletessé varázsolhatjuk a vékony ropogós karamell réteggel. Emellett akár a habcsók elkészítéséhez, vagy mázak rögzítéséhez is használható. Akár a húsokat is ropogóssá piríthatjuk a használatával, ha a már kész húst rövid ideig flambírozzuk.

A sajtok, zöldségek is különlegessé varázsolhatóak ennek a nagyszerű eszköznek az alkalmazásával. A flambírozó pisztollyal a hétköznapi ételeinket ízletesebbé és különlegesebbé tehetjük. Ennek az eszköznek több neve is van, ne tévesszen meg senkit, ha a szakács fáklya, vagy a karamellizáló pisztoly neveket hallja, ezek mind a flambírozó pisztoly elnevezései. Ez az eszköz nem tartozik az alap konyhai felszerelések közé, pedig sok étel elkészítését teszi egyszerűbbé.

Hogy működik?

Először is szigorúan csak felnőttek használhatják, mivel lánggal kell dolgozni, így a nem rendeltetésszerű használata akár veszélyes is lehet! A flambírozó pisztoly lángja állítható intenzitású, így attól függően, hogy karamellt szeretnénk készíteni vele, vagy éppen zöldségeket szeretnénk megpirítani választhatjuk ki, hogy milyen intenzitású lánggal akarunk dolgozni.

A flambírozó pisztolynak gáztartálya van, amely egyszerűen feltölthető, butángázzal használható. Egy gombnyomással elindítható és a jobb minőségű készülékek akár 45-60 percen át is képesek üzemelni. A láng maximális hőmérséklete legfeljebb 1300ºC . Ez bőven elegendő ahhoz, hogy pillanatok alatt karamellizáljuk a cukrot, vagy egyéb mázt a süteményeken. Húsok és zöldségek esetében, miután sütőben már készre sütöttük őket, a flambírozó pisztollyal gyorsan ropogóssá piríthatjuk a finom falatokat. A sütemények esetében érdemes a receptekre hagyatkozni. A pirítási idő attól függ, hogy mekkora mennyiségű cukrot szeretnénk karamellizálni és milyen vastag bevonatot akarunk készíteni.

Tudnivalók

Szaküzletekben érdemes megvásárolni a flambírozó pisztolyt, hiszen fontos, hogy jó minőségű eszközt vegyünk. A jó minőségű szakács fáklya ára 5 ezer forintnál kezdődik. A használata előtt mindenképpen olvassuk el az eszközhöz tartozó használati utasítást és tartsuk be a leírtakat. A láng már önmagában is veszélyes lehet, a gáz úgyszintén. Megfelelő használat mellett nagy segítség lehet a konyhában, mivel pillanatok alatt ínycsiklandó édességeket és ropogós húsokat, zöldségeket készíthetünk vele.