Gáztűzhelyek

Ébren tartott parázs

2014. június 30. | vissza a cikkekhez
Ébren tartott parázs

Langymeleg délutánokon és estéken a társaság ,,főszereplői", a sütőmasinák gondoskodnak arról, hogy páratlan élményben részesüljünk.

 

A nagyáruházakban és a szakboltokban sokféle kerti sütő-főző alkalmatosság közül választhatunk. A legegyszerűbb grillezők kör alakú, hajlított alumíniumlemezből készült, három lábon álló szerkezetek, amelyekben csupán egy, a faszén számára kialakított üreg és az arra helyezhető rács található.

Akad fedeles is

A rácsot különböző magasságokban kiképzett vájatokba illeszthetjük, így a rostélyosnak szánt alapanyagokat tetszés szerint közelebb vagy távolabb helyezhetjük a parázstól, ezáltal megválaszthatjuk a sütés intenzitásának fokozatát. Ilyen típusú, 35-40 centiméter átmérőjű grillsütőt már akár 1500 forintért is beszerezhetünk.

Az öntöttvasból gyártott, terebélyesebb (80-100 centi átmérőjű) változatok 2-3 ezer forinttal többe kerülnek. Kör formájú sütőkből masszívabb és tetszetősebb, rozsdamentes acélból készült, kerekekkel ellátott fajtákat is árulnak 6-16 ezer forintért. Némelyik típushoz félgömb alakú fedő is tartozik. A fedél a vastagabb, párolandó hússzeletek sütésekor tesz különösen jó szolgálatot, valamint szeles időben, amikor sok pernye kerülhet az ételekbe.

Az Ikea áruházak kínálatában rendkívül szép, csillogó ezüstszínű, fogantyús, bilinccsel zárható tetejű ,,grillezőbolygókat" találunk 15 ezer forintért. Az efféle sütők használatakor sok bíbelődéssel jár egy-egy fogás elkészítése, mert különös figyelmet kell szentelni a tűz csiholására, ébren tartására, valamint arra, hogy a rácsra helyezett húsok-zöldségek ne pörkölődjenek oda, de a kerti sütögetés báját, jó hangulatát éppen az adja, hogy a társaság tagjainak tevékenyen részt kell venniük a menü előállításában.

Elfér a csomagtartóban

Négyszögletes, mobil sütőkből szintén nagy a választék. A komfortosabb fajtákba étel-előkészítő és nyárs-, illetve tűzifa- vagy faszéntartó pultot, sőt az evőeszközök, edények tárolására alkalmas fiókokat is beépítenek. Mindez minimális helyet vesz igénybe. Az ilyen sütők nagy előnye, hogy könnyedén szét- és összeszerelhetők, egy kisebb autó csomagtartójában is elférnek, így kempingezéshez is ideálisak. Áruk 10-25 ezer forint között változik.

Az amfora alakú, kályhaszerű, öntöttvas grillezők is keresettek. Már csak azért is, mert - kis helyigényüknél fogva - nem csupán a kertben, hanem teraszon is használhatók. A puritán változatok 6-8 ezer, a pluszrácsokkal ellátott, finomabban megmunkált fajták 15-25 ezer forintba kerülnek.

A boltokban olyan, elektromos árammal, illetve gázzal üzemelő, többrácsos, szabályozható teljesítményű grillező készülékeket is találunk, amelyekkel egyidejűleg süthetünk különböző húsokat és köreteket, zöldségeket. Az egymás fölé helyezhető rácsokon az útmutatónak megfelelő sütési fokozat megválasztása mellett gyorsan és biztonságosan készülnek a fogások, nem kell attól tartanunk, hogy odaégnek. Ezek a masinák már jóval többet, 100-180 ezer forintot kóstálnak.