Gáztűzhelyek

Biztonsági tudnivalók

Biztonságos használat egyrészt a maga a gáz használatára vonatkozik, másrész a konyhában előforduló és meglehetősen gyakori háztartási és égési balesetek elkerülése érdekében.

A gáztűzhelyet csak szakember kötheti be!

  • Ha cserélünk, vagy új gáztűzhelyt veszünk a biztonsági tudnivalók elsődleges ismerete ennek belátásán alapul. Nem barkácsolunk, nem hívunk okos szomszédot, hiszen a gázhoz megfelelő ismeretek és anyagok kellenek. Eltörpül az így szerzett haszon amellett a tudat mellett, hogy bármikor előfordulhat baleset, illetve a baleset esetén a károk mértéke is hatalmas lehet.
  • A gáztűzhelyet csak szakképzett szerelő (arcképes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező) javíthat, szedhet szét. Akármi is a hiba, ha nem ég megfelelően, ha idő előtt elalszik, nagyobb, vagy kisebb lánggal ég a megszokottnál, ha kormoz, akkor is csak szerelővel dolgoztassunk. Az alkatrészek beszerelése és cseréje is az ő feladata. Fontos tudni, hogy abban az esetben is szerelőt érdemes hívatni, ha felújítási, burkolatcserélő munkálatok zajlanak és át kell helyeztetni a gáztűzhelyét.

A konyha helyes elrendezése nagyban hozzájárulhat a biztonsághoz. Balesetek elkerülhetők, ha a gáztűzhelyet a megfelelő helyre tesszük a konyha berendezésekor. Fontos és praktikus, hogy a gáztűzhely mindkét oldalán legyen szabad felület, hogy egy forró lábast biztonságosan leemelhessünk a tűzről és elhelyezhessük anélkül, hogy bárhova mozdulnunk kéne vele. Régen a szabadon álló gáztűzhelyek esetén külön vaspolcot is szereltek mindkét oldalára.

Robbanásveszély

A gáz a levegővel robbanó elegyet képez, ami a legkisebb szikrától belobban. A modern gáztűzhelyek már rendelkeznek biztonsági szeleppel, ha elalszik a láng, nem fog ömleni a gáz. De gázömlés a csöveknél, szakszerűtlen bekötés, vagy elöregedett tömítések, meghibásodott gázpalackok esetén is előfordulhat. Ha gázszagot érzünk, akkor hívjunk szerelőt, nyissunk ablakot és tartózkodjunk a szikrától, nyílt láng használatától.

A gáztűzhely környéki biztonsági tudnivalók:

A konyha az egyik legnagyobb terepe a háztartási baleseteknek, itt is kirívóan sok a gáztűzhely és környékén történik. A gáztűzhely nyílt lánggal ég és ez könnyen tüzet és égési baleseteket okozhat. Soha ne hagyjuk őrizetlenül az égő gáztűzhelyet.

Tűzveszély a gáztűzhely környékén

A kicsapó láng könnyen felgyújthatja a tűzhely környékén tárolt, vagy ottfelejtett gyúlékony anyagokat. Gyakori a papírtörlő, a konyhai textíliák, tisztításhoz használt újságpapírok lángra lobbanása, de a fából készült eszközök is hamar meg tudnak gyulladni a lángtól. Elég a lábos mellett közel letenni a főzőkanalat, a vágódeszkát és máris tápot adtunk a tűznek.

Az edényfogó rongyok, kesztyűk is gyakran meggyulladnak, még akkor is, ha éppen benne van a kezünk. Fogjuk a lábos fülét, főzöcskézünk nyugodtan a gáztűzhelyünkön és a túlnyúló láng egyszer csak belekap. Nem esünk pánikba, azonnal dobjuk a mosogatóba a kigyulladt kesztyűt és eresszünk rá vizet. Az égési sérülésünkre is.

Sütőolaj is kigyulladhat, annak nagy a lángja, a bútorba, függönybe is belekaphat, de mégsem szabad vízzel oltani. Ne engedjük túlhevülni a sütőolajat, hamar megég, füstöl, büdös. A gáztűzhelyre kifreccsenő sütőolaj is tüzet okozhat, illetve megégetheti a kezünket.

Kisgyerekek mellett a gáztűzhely biztonságára kiemelkedően oda kell figyelni!

A pici nem lát fel, kapaszkodik és belekaphat a lángba. A forró edényt magára ránthatja, összeforrázza magát, vagy a körülötte állókat, nagyon súlyos égési sérüléseket okozhat. Hasznos dolog, ha a gáztűzhely elé egy biztonsági gyerekvédő lapot szereltetünk, amin csak a felnőttek képesek átnyúlni, illetve e gyereket nem hagyjuk egyedül a konyhában.

Nem égéses balesetek a gáztűzhely környékén:

A kifreccsenő ételek a padlón csúszós bevonatot képezhetnek, illetve a lehulló ételdarabkákon is el lehet esni. Ezek a csúszásos balesetek ugyan nem csak a gáztűzhely környékén, de az egész konyhában előfordulnak, nagyon figyeljünk a tisztaságra!

Gáztűzhelyen főzni csak a biztonsági tudnivalók birtokában szabad!