Gáztűzhelyek

Amerikai tűzhely és grillsütő

Az amerikai filmekben néha irigylésre méltó, hatalmas házakat láthatunk, így érthető, hogy a konyhák méretei és berendezései is lenyűgözőek. A nagy terekhez mérten logikus, hogy a bútorok és a konyhai eszközök is nagyobbak, mint amit hazánkban megszokhattunk. A sokszor robusztusnak tűnő 5-6 gázrózsával rendelkező gáztűzhelyek hazánkban nem igazán használatosak, Amerikában viszont ezek teszik teljessé a konyhát.

Miben másak az amerikai tűzhelyek?

Először is a hatalmas méreteik különböztetik meg az ott használatos tűzhelyeket, a hazánkban megszokottaktól. Általában 5-6 gázrózsával rendelkeznek és az sem ritka, hogy 2-3 sütő van bennük. Így egyidejűleg számtalan finomságot lehet sütni-főzni. Kombinált tűzhelyekből is találhatunk ilyen hatalmas méretűeket. Ezek gázzal és árammal egyaránt működnek. Így kihasználhatjuk a már jól megszokott gázlángon történő főzés előnyeit és egyben élvezhetjük az elektromos főzőlapok nyújtotta kényelmet is. A hatalmas tűzhelyek általában rozsdamentes acélból készülnek, így nagyon tartósak, hosszú éveken át használhatóak. Az automatikus, vagyis gombnyomásra történő gyújtás már magától értetődik egy ilyen eszköz esetében.
A tűzhelyekbe beépített sütők is modernek, időzítővel is rendelkeznek és a grill funkció sem maradhat ki az újabb típusú darabokból!

Választékban nincs hiány

A színek tekintetében hatalmas a kínálat. Választhatunk a letisztult és modern krómozott szürke színtől kezdve bordót, pirosat, vagy feketét is. Az amerikai konyhákban is láthatunk fehér színű tűzhelyeket, de náluk ez nem annyira divatos, mint hazánkban. A tűzhely színe általában a konyha berendezéséhez viszonyítva kerül megválasztásra, így még egységesebb és hangulatosabb a helyiség.

Számtalan nálunk is ismert cég gyárt ilyen méretes tűzhelyek, így például a Smeg is. Viszont vannak olyan gyártók is, amelyeknek a neve számunkra ismeretlenül cseng.
A kínálatban számtalan típusú, hatalmas tűzhely megtalálható. A hagyományos gáztűzhely, a kombinált gáztűzhely és a beépíthető tűzhely is fellelhető az amerikai boltok kínálatában, így mindenki ízlésének megfelelően választhat. Az árak viszont nagyon borsosak, 2 ezer dollár körül kezdődnek, a felső határt a pénztárcánk szabja meg.

Amerikai grillsütők

Az amerikai életmódhoz nem csak a méretes gáztűzhelyek tartoznak hozzá, de a jókora kerti grillsütők is. Náluk nagy hagyománya van a kerti grillpartiknak, amelyeken részt vesznek a rokonok, barátok, munkatársak is. Mivel általában több fős társaság van jelen egy ilyen grillpartin, érthető, hogy a grillsütő mérete is nagyobb, mint a nálunk megszokottaké.

A kerti grillsütők rozsdamentes acélból készülnek és méretüknél fogva, nem faszénnel működnek, hanem gázzal. A melegentartó rács porcelán bevonatú. A minőségi készülékek elektronikus gyújtásúak. Legalább kétrekeszes sütő felületük van, így egyidejűleg húst és zöldségeket is grillezhetünk anélkül, hogy keverednének az ízek-illatok. Olyan grillsütőket is találhatunk, amelyek kezelőpanellel rendelkeznek, így részben elektronikusak. Az ilyen nagy méretű grillsütők esetében elvárt a mobilitás, mivel a méretes darabokra kerekeket is szerelnek, ennek köszönhetően könnyen áthelyezhetőek a kert egyik részéről a másikra. Kihúzható tároló fiókokkal és fűszertartókkal is fel vannak szerelve a modern grillsütők. Még csak amiatt sem kell idegeskednünk, hogy a téli időjárás megviseli a grillsütőt, ha egy téli takaróval letakarjuk, nem árt neki a hideg, esős idő sem.

Már nálunk is kaphatóak ilyen hatalmas kerti grillsütők, de az áruk is a méretükhöz és képességükhöz lett mérve. Egy ilyen eszköz 7-800 ezer forintba is belekerül.

Kérdéses, hogy megéri-e a hatalmas méretek mellett döntenünk, vagy megelégszünk a már jól bevált kisebb, de takarékosabb gáztűzhelyünkkel.